تجمع شکوهمند اربعین بدون شک قابل قیاس با هیچ پدیده معنوی دیگری نیست. اربعین حسینی با تجمع دهها میلیونی تجسم عینی شور و شعور حسینی و جریان خون تازه بر رگ های خشکیده انسانیت رو به احتضار عصر مدرنیته است. با نگاهی از جنس نگاه مدیران بحران دو تجمع بزرگ اربعین حسینی در شهر کربلا و تجمع حاجیان در مکه و منا قابل تامل و بازبررسی است. آنچه در منا رخ داد یک افتضاح مبرهن مدیریتی در نوع خود بود که همواره ننگ آن بر تارک متولیان نالایق سعودی باقی خواهد ماند. چه، مدیریت سست و بی مباملات توام با عدم احساس مسئولیت سعودی ها چنان بر همگان روشن بوده و هست که نیازی به اثبات و دلیل آوری نیست.
مراسم فوق العاده شگفت آور اربعین حسینی که الحق مثل و مانندی برای آن نمی توان سراغ داد از حیث مدیریت تجمعات بزرگ، بسیار درس آموز بوده و هست. علی رغم تهدیدات و شیطنت های عناصر رذل داعشی و برخی حرکت های ایذایی آنان در برخی نقاط، مراسم اربعین در نهایت سلامت و امنیت و آرامش برگزار گردید. بی گمان هدایت، راهبری، کنترل، نظم و امنیت، پشتیبانی و لجستیک، ترابری و تغذیه و امور بهداشتی و درمانی اجتماعی به این عظمت نشان از برنامه ریزی، هماهنگی، پیش بینی و پیشگیری و آمادگی بالای عناصر مدیریتی آن دارد.
در این میان به ضرس قاطع باید از یک اصل اساسی و بسیار مهم مدیریت در تجمعات فراگیر مردمی یاد کرد و آن را برجسته ساخت و آن اصل مشارکت مردم در فرایند مدیریت تجمعات بسیار بزرگ» است. تصور کنید اگر مردم در فرایند مدیریت پدیده ای با چنین وسعت و عظمت کنار گذاشته میشد! چه اتفاقات و وقایع تلخی می توانست رخ دهد؟ چه بحران های انسانی دردناکی می توانست بوجود آید ؟ می توانست حوادثی تلخ تر و وحشتناک تر از منا بوقوع پیوندد. اما ورود مدبرانه و مسئولانه و عاشقانه مردم از هر طیف و گروه با هر زبان و رنگ و بلکه با هر دین و آیین و مذهب توانست مدیریتی ناب و بی نظیر را متبلور سازد. البته نواقص و معایبی در سطحی چنین بزرگ از مراسم طبیعی و البته قابل رفع در آینده است. اما در این میان توجه به ورود مردم به عنوان بخش اصلی مدیریت و اجرای مراسم با عظمت اربعین به هیچ وجه قابل اغماض نیست.
درس بزرگ مدیریتی این مراسم آن است که می توان با تعریف نقش های ملموس، عینی و قابل اجرا برای مردم در اتفاقات بزرگ و بحران ها مدیریتی کم نقص و کم تنش در مقابله با بحران ها به دست داد. نمونه چنین مدیریتی را ما در کشور خود در طی هشت سال دفاع مقدس به عینه مشاهده کردیم. که مع الاسف تجربیات آن چندان مورد بهره برداری قرار نمی گیرد.
وقتی پای مردم و توان مردم به میان آید احساس مسئولیت، حس مشارکت، ایثار و فداکاری، مهر و محبت، صبر و تحمل،کاهش شکوه و شکایت، افزایش وقار و آرامش مردم هم به دنبال آن خود نمایی خواهد کرد. این ها مولفه های بسیار ارزشمندی برای مدیریت یک بحران و یا یک مراسم بزرگی است که آبستن بحران است.
جدیدترین اثر مکتوب حجت الاسلام زینالپور فتاحی منتشر شد.
جدیدترین آثار مکتوب حجت الاسلام زینالپور فتاحی
کتاب جدبد حجت الاسلام زینالپور فتاحی با نام رسم الحیات منتشر شد.
مردم ,مدیریت ,اربعین ,بحران ,مراسم ,مدیریتی ,اربعین حسینی ,می توانست ,مردم در ,و آرامش ,و آن
درباره این سایت